Αποθήκευση στο ψυγείο
Στο ψυγείο αποθηκεύουμε νωπό κρέας, κιμά, νωπά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Στο πάνω μέρος του ψυγείου ή στα ράφια διατηρήστε βούτηρο,μαργαρίνη και χυμούς. Τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούναι στον ειδικό χωρο του ψυγείου για αυτά. Στο πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου σας διατηρήστε τυροκομικά και κυρίως κρεμώδη τυριά. Οι συνιστώμενοι χρόνοι διατήρησης τροφίμων στο ψυγείο του σπιτιού είναι για νωπό κρέας 3-5 ημέρες, κιμάς 1-2 ημέρες, κοτόπουλο 1-2 ημέρες, ψάρι 1 ημέρα σάλτσες 2 ημέρες ενώ για την κατάψυξη είναι για λαχανικά 8 μήνες, κιμάς 3-4 μήνες, βοδινό 6-10 μήνες, χοιρινό 4-6 μήνες, κοτόπουλο 9 μήνες. Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας,όπως για παράδειγμα το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, βοηθούν στην γρήγορη ανάπτυξη των μικροοργανισμών.Αυτά τα τρόφιμα ονομάζονται τρόφιμα ευπαθή ή ευαλλοίωτα (τρόφιμα υψηλού κινδύνου) και πρέπει νο προστατεύονται από επιμολύνσεις και να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες.Τα τρόφιμα αυτά συντηρούνται στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Οι βασικοί κανόνες συνυήρησης στο ψυγείο της κουζίνας σας είναι:
1) Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο σας
2) Μην βάζετε στο ψυγείο τρόφιμα αν δεν τα έχετε καλύψει ή τοποθετήσει σε κλειστά δοχεία ή περιέκτες
3) Αποθηκεύστε το νωπό κρέας και τα πουλερικά ψωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (μαγειρεμένα προϊόντα κρέατος και πουλερικών, μαγειρεμένο ρύζι, γλυκά κλπ)
4) Μην αφήνετε ποτέ τα ωμά κρέατα ή τα ωμά πουλερικά να στάζουν πάνω σε τρόφιμα που βρίσκονται σε χαμηλότερα ράφια
5) Ποτέ μη τοποθετείτε ζεστό φαγητό στο ψυγείο
6) Αποψύχετε, καθαρίζετε και απολυμαίνετε το ψυγείο, τα ράφια και τα δοχεία τους τακτικά
7) Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης των προϊόντων. Πετάξτε τα προϊόντα που έχουν λήξει ή αλλοιωθεί