Κοτόπουλο στη σχάρα!!

Τι θα χρειαστείτε :
1.200 γρ. κοτόπουλο περίπου, σε μέτρια κομμάτια γιά σχάρα
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
για την bbq σάλτσα μουστάρδας:
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. μουστάρδα Ντιζόν
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή
1/2 φλ.τσ. μηλόξιδο
1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα
φύλλο δάφνης
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

Τρόπος Μαγειρέματος :
Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου, που πρέπει να είναι σχεδόν ισομεγέθη και με την πέτσα τους. Τ’ αφήνουμε να σταθούν εκτός ψυγείου για 30΄.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το ξύδι, αφήνουμε 1′ και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά της σάλτσας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 30΄, ανακατεύοντας μερικές φορές. Χωρίζουμε ένα μέρος για το σερβίρισμα και χρησιμοποιούμε την υπόλοιπη για το άλειμμα.

Λαδώνουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν ψήσουμε το κοτόπουλο στο γκριλ του φούρνου, το τοποθετούμε 12-15 εκ. κάτω από το γκριλ και το ψήνουμε στους 250ο μέχρι ν’ αρχίσει να ροδίζει απ’ όλες τις πλευρές, περίπου 6′-7′ από κάθε πλευρά. Τότε αλείφουμε την επάνω πλευρά με τη σάλτσα, το σκεπάζουμε με λαδωμένο αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο. Μετά από 10′ το γυρίζουμε και αλείφουμε την άλλη πλευρά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Επαναλαμβάνουμε το άλειμμα άλλη μία φορά σε κάθε πλευρά, αφήνοντας πάντα 7′-10′ να ψηθεί. Στο τέλος, αλείφουμε μία τελευταία φορά και αφήνουμε ξεσκέπαστα τα κομμάτια, να πάρουν χρώμα, 2′-3′.

Για το ψήσιμο στα κάρβουνα ισχύει η ίδια διαδικασία, χωρίς το σκέπασμα. Η σχάρα πρέπει να είναι σε αρκετή απόσταση και η φωτιά χαμηλή. Το σταδιακό άλειμμα βοηθάει να μην “τρέξει” η μαρινάδα και ν’ απορροφάται κάθε φορά από το κρέας.

Αν τα κομμάτια του κοτόπουλου είναι μεγαλύτερα, θα επαναλάβουμε το άλειμμα περισσότερες φορές, αφήνοντας πάντα διαστήματα τουλάχιστον 7′-10΄ενδιαμέσως, οπότε αυξάνεται και ο χρόνος ψησίματος.